Oku Uygula
İnsanlar öğrenmeyi seviyor ve bu güzel bir şey fakat zaman içinde fark ettim ki aslında harekete geçmekten, rahat bölgelerini zorlamaktan çekindikleri için öğrenmeyi bir erteleme aracı, sığınak olarak kullanıyorlar. Kendilerini rahat hissetmek istiyorlar. Bu nedenle sonu olmayan eğitim, bilgi havuzunda kayboluyorlar. Tonlarca bilgi, birikim sahibi olsalar da hiçbir şey bilmeyen insanlarla aynı hayatı yaşıyorlar. İşin üzücü kısmı bu.
Ne kadar çok okursanız okuyun insan gerçekten öğrenmeyi yaparak, uygulayarak edinir. Beyin hareketle bağlanır. Bisiklete nasıl binildiğini bilebilirsiniz fakat hiç bisiklet kullanmadıysanız, uygulamanız yoksa kullanıyorum diyemezsiniz. Günümüzde çoğu insan bu haldedir. Her şeyi bilen fakat uygulayamayan, aslında bilmeyen milyonlarca insan vardır. Bunun böyle olmasının sebebi tabi ki çok açık. İnsanlar hata yapmayı, başarısız olmayı sevmiyor. Hep başarılı, mükemmel olmayı istiyorlar. Fakat bu hem hayatın kanunlarına hem de başarı prensiplerine terstir. Çünkü hata yapmadan öğrenme, başarısız olmadan başarı diye bir şey olmaz, olamaz.
Bir düşünün hata yapmadan, tekrar tekrar çuvallamadan ne öğrenebilirsiniz? Hayatta öğrendiğiniz ne varsa tekrar tekrar deneyerek, hata yaparak öğrendiniz. Bir şeyde ancak böyle ustalaşabilirsiniz. Öğrenmek ile bilmek arasındaki farkı bilmek bu nedenle çok önemlidir. Bir çok insan öğrendiğini zannederek sadece belli başlı bilgileri zihinlerine depolarlar ve neyi ne zaman kullanacaklarını, bilgiler arasındaki bağlantıyı kavrayamazlar. Günümüz eğitim sisteminin en büyük problemi budur.
Bir diğer yandan da tabi ki kendi başına harekete geçmek, kendi başına uygulamak sizleri bir hayli karmaşık yollara sokabilir. Çünkü bir şeyleri kendi başınıza tekrardan keşfetmek bir hayli zaman ve deneme-yanılma gerektirir. Bu nedenle doğru prensipleri bilmek önemlidir. Öğrenme süresini aşırı kısaltır. Bir düşünün çok iyi bir girişimci olmak, büyük başarılar elde etmek istiyorsunuz. Kendi başınıza sıfırdan öğrenmeye çalışmak mı yoksa en iyi, en tecrübeli insanlardan öğrenmek onların yıllarca zamanda öğrendiklerini 1 -2 günde edinmek mi daha iyi bir yoldur? Modelleme yapmak, eğer büyük başarılar elde etmek istiyorsanız sahip olmanız gereken en önemli prensiplerden biridir. Çünkü yılları günlere sıkıştırır. Zaman kazandırır. Sizleri kaybolmaktan, kafa karışıklığından kurtarır. Doğru akıl hocalarına, örnek aldığınız başarılı insanlara sahip olmak bu nedenle çok önemlidir. Başarı ardında iz bırakır.
Ünlü yatırımcı Warren Buffett’in de dediği gibi: “İnsan yalnızca hatalardan öğrenir fakat hepsi sizin hatalarınız olmak zorunda değil.”
Hızlı öğrenip büyük başarılar elde etmek istiyorsanız yapmanız gereken iki basit şey var. Bir, o konudaki en başarılı, en iyi insanların sahip olduğu tecrübeleri, prensipleri edinmek. Onların yaptığı hatalardan, deneyimlerinden öğrenmek. İki, bu prensiplerde büyük harekete geçip, uygulamak.
Bu iki basit maddeyi hangi alan olursa olsun sürekli uygularsanız kısa sürede kat edeceğiniz yolu tahmin bile edemezsiniz. Şu bir gerçek ki ne kadar çok kitap okursanız okuyun, ne kadar çok bilgi edinirseniz edinin aklınızda kalan hep gerçek deneyim ve uygulamalardan gelen, gerçek hayatta kendine yer bulan belli başlı prensipler, temel şeylerdir. Detayları yaparak, uygulayarak, deneyerek gerçekten siz öğrenirsiniz. Bu nedenle gününüzü %20 öğrenmeye, %80 harekete ayırın. Çünkü gerçekten fark yaratan şey harekettir, uygulamadır. Alışkanlıklar bu şekilde inşa olur, standartınız bu şekilde yükselir. Gerçek anlamda bu şekilde öğrenirsiniz. Aksi taktirde sadece kendinizi kandırmış olursunuz.